Hvordan bli kvitt avhengighet?

livsstilsendring

Avhengighet kommer i mange former. Alkohol, nikotin, sukker, potetgull  og sjokolade er noen av formene mange er innom i løpet av livet.

Felles for avhengighet er at det er veldig vanskelig å kontrollere for den som er avhengig. For noen som ikke har din avhengighet, blir problemet ofte omtalt som: det er da bare å la være?

En som aldri har røyket, synes det er helt idiotisk at noen gidder å påføre seg noe som både er skadelig og som lukter vondt.

En som alltid har vært slank synes det er like idiotisk at en overvektig person spiser sjokolade, når det er så åpenbart at det ikke er slankende.

Den som er avhengig styres av helt andre mekanismer enn logikk. Det er ikke mangel på forståelse for at røyk er kreftfremkallende eller at sjokolade er fetende som styrer valgene; en som er avhengig er kontrollert av fysiske og mentale mekanismer som er sterkere enn viljen. Det er ikke fordi de mangler viljestyrke, problemet er at avhengigheten er mye sterkere.

Jeg har i mange år hjulpet klienter med avhengighet. Det er mange faktorer som skal på plass, for eksempel å skape sterk motivasjon, lære å ta i bruk verktøy for å stå i mot suget og kunnskap om hva som skjer i en avvenningsprosess.

Men det aller viktigste er å ta tilbake kontrollen. Ta tilbake kontrollen slik at jeg bestemmer når, hva og hvor mye. For å få til det jobber vi mye med bevissthet. Alt for mange er så vanedrevet at de ikke en gang legger merke til at de røyker eller spiser sjokolade. Mange har opplevd å sitte med et tomt sjokoladepapir i hånden uten helt å skjønne hvordan det havnet der. Selv om de fleste klarer å kutte ut røyk og sjokolade på få dager med riktig opplegg, starter vi ikke med å kutte brått. Først når vi har fått en følelse av kontroll, kan vi kutte helt ut, og derfra går det veldig fort.

I år har jeg introdusert 28 dager KICKSTART for livstilsendring og Røykfri på 11 dager. Det er veldig gøy å se at med motivasjon og riktige verktøy, så klarer deltakerne å ta kontroll over avhengighet og stake ut en sunnere og bedre kurs.

Kan man endre livsstil på 28 dager og bli røykfri på 11 dager? Ja, det går helt fint. Selv om avhengigheten er sterk, er vår hjerne mye sterkere! Den må bare anvendes på riktig måte!