Senk kravene for sommerferien

motivasjon

Ferie skal være en tid for å lade batteriene.
Alle har vi ulike måter å gjøre det på.
Noen gjør det på en solseng, andre på en fjelltopp og andre igjen med å male huset. Man har vel egentlig funnet oppskriften når ferien har vært et velkomment avbrekk fra hverdagen.

Dessverre opplever mange at ferien blir det stikk motsatte av hva man hadde tenkt.
Forventninger som ikke blir innfridd, diskusjoner som eskalerer, dårlig samvittighet for alt man ikke rakk, er noen momenter som gjør at ferien blir ekstra tyngde i sekken når hverdagen kommer.

Når jeg møter mennesker som har dårlig erfaring med ferie som vellykket rekreasjon, grunnet noen av de overnevnte momentene, har jeg noen enkle tips å komme med:

Senk kravene
Husk tilbake til dine beste ferieminner, både som barn og voksen. 
De fleste av dem hadde ikke noe å gjøre med at det var dyrt det eller at du var på et førsteklasses sted. De beste minnene skapes som regel av god atmosfære og øyeblikk som bare ble til.
Som ludokveld med familien, svartsvidde pølser på grillen og leting etter troll bak neste haug i skogen.
De beste opplevelsene er som regel gratis.
Stress og bekymringer for om alt er perfekt skaper ikke gode minner!

Husk at tilstedeværelsen til de som er sammen er mye viktigere enn hvor dere er sammen.

 

Senk forventningene
Skuffelse og misforståelser kommer som regel av forventninger som ikke blir innfridd. Gled deg til ferien, men vær realistisk.
Om du er utslitt etter hard jobbing, trenger du noen dager for å lande. Da er det greit å ikke starte ferien med en festival du allikevel bare kommer til å sove deg gjennom. 
Om det er gnisninger og irritasjon i parforholdet, så kommer ikke det til å bli borte bare fordi dere plutselig får mer tid oppå hverandre.
Lag heller en plan for hvordan dere kan være rause med hverandre og unngå å trykke på hverandres irritasjonsknapper. 
Barna blir ikke perlevenner over natten fordi det er ferie. De er egentlig glade i hverandre, men uttrykker det best gjennom rivalisering, diskusjoner og slåssing.
Som våre døtre sier når vi ber dem om å slutte å krangle: vi er ikke uvenner, men kjeder oss og da er det deilig å irritere hverandre. Se på det som utvikling :)

Ved å ha mer realistiske forventninger til ferien blir det lettere å glede seg over de små øyeblikkene, i stedet for å bli skuffet over alt som ikke er perfekt.

 

Sett av tid til å avklare hvilke forventninger de andre har til ferien. 
Når alle har et realistisk forhold til hva ferien kommer til å inneholde, er det lettere å enes om at alle har ansvar for å skape gode opplevelser for hverandre.

Vi skal på bilferie med barna i Europa i sommer.
Vi vet det blir mange timer i bil, trange boforhold og mer enn nok tid til baksete-diskusjoner. Og en utrolig mulighet til å skape små og store opplevelser sammen.
Mon tro om det er Markusplassen i Venezia eller snorking og latter på at trangt hotellrom som får størst plass i minneboka etterpå?

 

God sommer!